Dodatne funkcije regulisanja

NAPOMENA

Dodatne funkcije regulisanja nisu na raspolaganju kod svih primena! Vidi tabelu u poglavlju „Unapred određene primene u asistentima za podešavanje”.

U zavisnosti od primene na raspolaganju su ove dodatne funkcije regulisanja:

  • Rad sa sniženim intenzitetom
  • No-Flow Stop
  • Q-LimitMax
  • Q-LimitMin

Rad sa sniženim intenzitetom

Ako temperatura fluida opada, pumpa određuje rad sa sniženim intenzitetom proizvođača toplote. Ona smanjuje broj obrtaja, a time i snagu pumpe na minimum.
Ova funkcija je fabrički deaktivirana i mora se po potrebi aktivirati.

OPREZ

Materijalna šteta usled mraza!

Rad sa sniženim intenzitetom sme da se aktivira samo kada je izvršeno hidrauličko balansiranje postrojenja! Nepoštovanje može da dovede do zamrzavanja nedovoljno snabdevenih delova sistema u slučaju mraza!

  • Izvršiti hidraulično balansiranje!

NAPOMENA

Dodatna funkcija regulisanja „Rad sa sniženim intenzitetom” se ne može kombinovati sa dodatnom funkcijom regulisanja „No-Flow Stop”!

No-Flow Stop

Dodatna funkcija regulisanja „No-Flow Stop” neprekidno nadzire stvarni protok sistema grejanja/hlađenja.
Ako protok padne ispod podešenog referentnog protoka Qref, pumpa se zaustavlja. Pumpa na svakih 5 minuta proverava da li potreba za protokom ponovo raste. Pumpa se po potrebi vraća nazad na unapred podešenu funkciju regulisanja.
Referentni protok Qref može u zavisnosti od veličine pumpe da se podešava između 1 % i 20 % maksimalnog protoka QMax.
Ova funkcija je fabrički deaktivirana i mora se po potrebi aktivirati.

NAPOMENA

Dodatna funkcija regulisanja „No-Flow Stop” je na raspolaganju samo kod odgovarajuće primene! (Vidi poglavlje „Unapred određene primene u asistentima za podešavanje”)
Dodatna funkcija regulisanja „No-Flow Stop” se ne može kombinovati sa dodatnom funkcijom regulisanja „Rad sa sniženim intenzitetom” i „Q-LimitMin”!

Q-LimitMax

Dodatna funkcija regulisanja „Q-LimitMax” može da se kombinuje sa drugim funkcijama regulisanja (regulacija diferencijalnog pritiska (∆p-v, ∆p-c), akumulirani protok, regulacija temperature (∆T regulacija, T-regulacija)). Ona omogućava ograničavanje maksimalnog protoka na 10 % – 90 % QMax. Kada se dostigne podešena vrednost, pumpa vrši regulaciju na radnoj krivoj prateći ograničenje, pri čemu ga nikada ne prekoračuje.

NAPOMENA

Kada se Q-LimitMax koristi u hidraulično neuravnoteženim sistemima, može doći do prenapajanja nekih delova.

OPREZ

Materijalna šteta usled mraza!

Kada se Q-LimitMax koristi u hidraulično neuravnoteženim sistemima, može doći do prenapajanja nekih delova i zamrzavanja!

  • Izvršiti hidraulično balansiranje!

Q-LimitMin

Dodatna funkcija regulisanja „Q-LimitMin” može da se kombinuje sa drugim funkcijama regulisanja (regulacija diferencijalnog pritiska (∆p-v, ∆p-c), akumulirani protok, regulacija temperature (∆T regulacija, T-regulacija)). Ona omogućava da se osigura minimalan protok od 10 % – 90 % QMax u okviru radne krive hidraulike. Kada se dostigne podešena vrednost, pumpa vrši regulaciju na radnoj krivoj prateći ograničenje dok se ne dostigne maksimalni napor.

NAPOMENA

Dodatna funkcija regulisanja „Q-LimitMin” se ne može kombinovati sa dodatnom funkcijom regulisanja „Rad sa sniženim intenzitetom” i „No-Flow Stop”!