Funcție
Toate pompele Stratos MAXO sunt dotate cu o gestionare a pompelor cu două rotoare integrată. Gestionarea pompelor cu două rotoare prezintă următoarele funcții:
- Regim principal/de rezervă:
- Fiecare din cele două pompe produce debitul de pompare reglat. Cealaltă pompă este pregătită pentru cazuri de avarie sau funcționează după alternarea pompelor. Întotdeauna funcționează numai o singură pompă. Regimul principal/de rezervă este complet activ și la două pompe identice cu un rotor dintr-o instalație de pompe cu două rotoare.
- Funcționare în regim de vârf cu optimizare a randamentului (funcționare în paralel):
- În funcționare în regim vârf (funcționare în paralel), performanța hidraulică este realizată de ambele pompe în comun. În regim de sarcină parțială, performanța hidraulică este generată mai întâi numai de o pompă. Dacă performanța hidraulică necesară se mărește într-un punct în care performanța hidraulică poate fi acoperită într-un mod mai eficient cu ambele pompe împreună, a doua pompă va fi conectată. Acest mod de funcționare optimizează spre deosebire de funcționare în regim vârf convențională (exclusiv conectare și dezactivare în funcție de sarcină) eficiența funcționării.
Dacă stă la dispoziție doar o pompă, cealaltă pompă preia alimentarea. În acest proces, vârful posibil este limitat prin performanța pompei unice.
Funcționarea în paralel este posibilă și cu două pompe cu un rotor de același tip.
- Alternarea pompelor:
- Pentru o utilizare uniformă a ambelor pompe în cazul funcționării pe o singură parte, are loc un schimb automat period al pompei operate. Dacă funcționează doar o pompă (regim principal/de rezervă, funcționare în regim de vârf sau operație de revenire), după cel târziu 24 de ore de timp de funcționare efectiv are loc o alternare a pompei operate. În momentul alternării, funcționează ambele pompe, astfel încât funcționarea nu se întrerupe. O alternare a pompei operate poate avea loc o dată la minim șase minute și poate fi setată în cote de până la maxim 24 h.
- SSM/ESM (semnalare generală de defecțiune/semnal de defecțiune specifică):
- Contactul SSM poate fi alocat la alegere la una din cele două pompe. Reglarea din fabrică: Ambele contacte semnalează defecțiuni la pompa cu două rotoare în paralel (semnalare generală de defecțiune).
- ESM: Funcția SSM a pompei cu două rotoare poate fi configurată astfel încât contactele SSM semnalează doar defecțiuni ale pompei respective (semnal de defecțiune specifică). Pentru a înregistra toate defecțiunile ambelor pompe, trebuie alocate ambele contacte.
- SBM/EBM (semnalizare generală de funcționare/semnalizare specifică de funcționare):
- Contactul SBM poate fi alocat la alegere la una din cele două pompe. Reglarea din fabrică: Ambele contacte semnalează starea de funcționare a pompei cu două rotoare în paralel (semnalizare generală de funcționare).
- EBM: Funcția SBM a pompei cu două rotoare poate fi configurată astfel încât contactele SBM semnalează doar semnalizări de funcționare ale pompei respective (semnalizare specifică de funcționare). Pentru a înregistra toate semnalizările de funcționare ale ambelor pompe, trebuie alocate ambele contacte.
- Comunicare între pompe:
- În cazul unei pompe cu două rotoare, comunicarea este presetată din fabrică.
În cazul comutării a două pompe cu un rotor la o pompă cu două rotoare, Wilo Net trebuie să fie instalat între pompe.
NOTĂ
Pentru instalarea și configurarea a două pompe cu un rotor la o pompă cu două rotoare, a se vedea capitolul 6.7 „Wilo Net - bloc de borne verzi“, capitolul 9 „Regimul de pompă cu două rotoare“ și capitolul 10.6 „Utilizarea și funcția interfeței Wilo Net“.
- În caz de defectare/defecțiune/întrerupere a comunicării, pompa funcțională preia funcționarea completă. Pompa funcționează ca pompă cu un rotor conform modurilor de funcționare setate ale pompei cu două rotoare. Pompa de rezervă pornește direct după identificarea unei erori apărute.